Critica a l’article “La pissarra del futur vs. el llibre de tota la vida: així és la ‘classe connectada’ que defensen les tecnològiques”
Arran de l’article realitzat pel periodista Víctor Endrino a RAC1.cat volem manifestar el nostre malestar per l’argumentari reduccionista que fa servir el periodista a l’hora de parlar dels moviments que demanem l’ús regulat de les pantalles, i més en concret dels que demanem que és una qüestió urgent que es revisi la digitalització de les aules.
No estem d’acord en reduir-ho a “moviments i col·lectius que defensen el retorn a la classe tradicional” versus els que defensen “integrar innovacions tecnològiques a l’aula”. És una qüestió que va molt més enllà; sobretot va d’exigir a les administracions públiques i a les empreses tecnològiques que davant tota l’evidència científica que hi ha disponible respecte l’impacte de l’ús de pantalles com a eina d’aprenentatge a les escoles i de l’exposició prematura als dispositius digitals en general, siguin responsables i valents i retirin les pantalles de les nostres escoles i instituts.
Seguint el que va mencionant el periodista al llarg de l’esmentat article, reivindiquem la retirada de les pissarres digitals i de l’ús individual del chromebook. Volem aules lliures de càmeres, encara que això signifiqui que un infant malalt no pugui seguir la classe des de casa (i també ens hauríem de preguntar si és adient per la seva salut que un alumne malalt es connecti per poder seguir la classe en línia en lloc de descansar). Tampoc volem escriptoris de gaming a les nostres aules. Etcètera. Volem classes i alumnes connectats, sí. Però connectats a la vida real i no a una realitat virtual que precisament els està aïllant i desconnectant més que mai, amb les conseqüències a nivell de salut física, emocional i social que això està comportant.
Aixeca el Cap
Mira l’article